Čechům vadí kouření v restauracích stále víc

20.05.2015

62 % Čechů vadí kouření v restauracích, hospodách, kavárnách a barech, ukázal aktuální výzkum Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy (FSV UK) a výzkumné agentury Ipsos. Výzkum navazuje na výzkum z roku 2012, kdy kouření v restauračních zařízeních vadilo 52 % populace. Od roku 2012 se také razantně zvýšilo procento těch, kteří by rozhodně uvítali zákaz kouření v restauracích na aktuálních 40 % populace. Celkově si zákaz kouření v restauracích přeje 78 % Čechů.

V České republice se už několik let vleče diskuze nad zákonem, který by výrazně reguloval kouření v restauračních zařízeních, tak jako je tomu ve všech evropských státech. Roku 2012 skupina studentů FSV UK společně s výzkumnou agenturou Ipsos provedla největší výzkum postojů Čechů ke kouření, aby tak výrazně přispěla k společenské debatě o této problematice. Uplynuly tři roky a kouření v restauračních zařízeních v ČR stále není regulováno. „Aktuální situace v ČR si žádala, abychom zjistili, jestli a jak se proměnily postoje Čechů ke kouření od roku 2012,“ popisuje důvody pro aktuální výzkum Miroslav Slíž, vedoucí studentského projektu FSV UK.

Výsledky letošního výzkumu ukazují jasný nárůst lidí, kteří by rozhodně uvítali zákaz kouření v restauracích. 40 % Čechů je rozhodně pro zavedení zákazu kouření v restauracích. V roce 2012 takto jasně rozhodnutých bylo 28 % populace. Procento odpůrců zákazu se přitom nezměnilo. Celkově si zákaz kouření v restauracích přeje stále 78 % Čechů, stejně jako v roce 2012. Zajímavá je také podpora zákazu kouření v restauracích u samotných kuřáků: 39 % každodenních kuřáků by zákaz uvítalo stejně jako 67 % občasných a 79 % příležitostných kuřáků.

„Postoji Čechů ke kouření jsme se věnovali více než tři roky. Za tu dobu jsme uskutečnili tři výzkumy, které významně přispěly k společenské debatě o regulaci kouření. Dvěma výzkumy (2012 a 2015) jsme zjistili, že zákaz kouření v restauracích má silnou a stabilní podporu u více než ¾ české populace,“ říká Miroslav Slíž.

Detailní text letošní tiskové zprávy i TZ z předcházejících let jsou přiloženy níže.

V případě dotazů se obracejte přímo na Mirka Slíže, ved. studentského projektu FSV UK, GSM: 776 157 789, mirek.sliz@email.cz .

Tiskové zprávy:

2015 - Češi si přejí zákaz kouření

2013 - Kouření mladých lidí

2012 - Češi podporují zákaz kouření v restauracich


Kontakt:
Tomáš Macků

Research & Communication Director
tomas.macku@ip­sos.com
GSM: +420 774 646 799

Čechům vadí kouření v restauracích stále víc

20.05.2015

62 % Čechů vadí kouření v restauracích, hospodách, kavárnách a barech, ukázal aktuální výzkum Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy (FSV UK) a výzkumné agentury Ipsos. Výzkum navazuje na výzkum z roku 2012, kdy kouření v restauračních zařízeních vadilo 52 % populace. Od roku 2012 se také razantně zvýšilo procento těch, kteří by rozhodně uvítali zákaz kouření v restauracích na aktuálních 40 % populace. Celkově si zákaz kouření v restauracích přeje 78 % Čechů.

V České republice se už několik let vleče diskuze nad zákonem, který by výrazně reguloval kouření v restauračních zařízeních, tak jako je tomu ve všech evropských státech. Roku 2012 skupina studentů FSV UK společně s výzkumnou agenturou Ipsos provedla největší výzkum postojů Čechů ke kouření, aby tak výrazně přispěla k společenské debatě o této problematice. Uplynuly tři roky a kouření v restauračních zařízeních v ČR stále není regulováno. „Aktuální situace v ČR si žádala, abychom zjistili, jestli a jak se proměnily postoje Čechů ke kouření od roku 2012,“ popisuje důvody pro aktuální výzkum Miroslav Slíž, vedoucí studentského projektu FSV UK.

Výsledky letošního výzkumu ukazují jasný nárůst lidí, kteří by rozhodně uvítali zákaz kouření v restauracích. 40 % Čechů je rozhodně pro zavedení zákazu kouření v restauracích. V roce 2012 takto jasně rozhodnutých bylo 28 % populace. Procento odpůrců zákazu se přitom nezměnilo. Celkově si zákaz kouření v restauracích přeje stále 78 % Čechů, stejně jako v roce 2012. Zajímavá je také podpora zákazu kouření v restauracích u samotných kuřáků: 39 % každodenních kuřáků by zákaz uvítalo stejně jako 67 % občasných a 79 % příležitostných kuřáků.

„Postoji Čechů ke kouření jsme se věnovali více než tři roky. Za tu dobu jsme uskutečnili tři výzkumy, které významně přispěly k společenské debatě o regulaci kouření. Dvěma výzkumy (2012 a 2015) jsme zjistili, že zákaz kouření v restauracích má silnou a stabilní podporu u více než ¾ české populace,“ říká Miroslav Slíž.

Detailní text letošní tiskové zprávy i TZ z předcházejících let jsou přiloženy níže.

V případě dotazů se obracejte přímo na Mirka Slíže, ved. studentského projektu FSV UK, GSM: 776 157 789, mirek.sliz@email.cz .

Tiskové zprávy:

2015 - Češi si přejí zákaz kouření

2013 - Kouření mladých lidí

2012 - Češi podporují zákaz kouření v restauracich


Kontakt:
Tomáš Macků

Research & Communication Director
tomas.macku@ip­sos.com
GSM: +420 774 646 799

Čechům vadí kouření v restauracích stále víc

20.05.2015

62 % Čechů vadí kouření v restauracích, hospodách, kavárnách a barech, ukázal aktuální výzkum Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy (FSV UK) a výzkumné agentury Ipsos. Výzkum navazuje na výzkum z roku 2012, kdy kouření v restauračních zařízeních vadilo 52 % populace. Od roku 2012 se také razantně zvýšilo procento těch, kteří by rozhodně uvítali zákaz kouření v restauracích na aktuálních 40 % populace. Celkově si zákaz kouření v restauracích přeje 78 % Čechů.

V České republice se už několik let vleče diskuze nad zákonem, který by výrazně reguloval kouření v restauračních zařízeních, tak jako je tomu ve všech evropských státech. Roku 2012 skupina studentů FSV UK společně s výzkumnou agenturou Ipsos provedla největší výzkum postojů Čechů ke kouření, aby tak výrazně přispěla k společenské debatě o této problematice. Uplynuly tři roky a kouření v restauračních zařízeních v ČR stále není regulováno. „Aktuální situace v ČR si žádala, abychom zjistili, jestli a jak se proměnily postoje Čechů ke kouření od roku 2012,“ popisuje důvody pro aktuální výzkum Miroslav Slíž, vedoucí studentského projektu FSV UK.

Výsledky letošního výzkumu ukazují jasný nárůst lidí, kteří by rozhodně uvítali zákaz kouření v restauracích. 40 % Čechů je rozhodně pro zavedení zákazu kouření v restauracích. V roce 2012 takto jasně rozhodnutých bylo 28 % populace. Procento odpůrců zákazu se přitom nezměnilo. Celkově si zákaz kouření v restauracích přeje stále 78 % Čechů, stejně jako v roce 2012. Zajímavá je také podpora zákazu kouření v restauracích u samotných kuřáků: 39 % každodenních kuřáků by zákaz uvítalo stejně jako 67 % občasných a 79 % příležitostných kuřáků.

„Postoji Čechů ke kouření jsme se věnovali více než tři roky. Za tu dobu jsme uskutečnili tři výzkumy, které významně přispěly k společenské debatě o regulaci kouření. Dvěma výzkumy (2012 a 2015) jsme zjistili, že zákaz kouření v restauracích má silnou a stabilní podporu u více než ¾ české populace,“ říká Miroslav Slíž.

Detailní text letošní tiskové zprávy i TZ z předcházejících let jsou přiloženy níže.

V případě dotazů se obracejte přímo na Mirka Slíže, ved. studentského projektu FSV UK, GSM: 776 157 789, mirek.sliz@email.cz .

Tiskové zprávy:

2015 - Češi si přejí zákaz kouření

2013 - Kouření mladých lidí

2012 - Češi podporují zákaz kouření v restauracich


Kontakt:
Tomáš Macků

Research & Communication Director
tomas.macku@ip­sos.com
GSM: +420 774 646 799

Tvorba webových stránek E-solutions.cz

IPSOS s.r.o - výzkumná agentura